News

De verliezers van het Eurovisie Songfestival

Published on

De prognose ziet er goed uit: Duncan Laurence’s Arcade, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, maakt een goede kans om te winnen. De meeste Songfestivalliefhebbers zullen weten dat Teach-In ons in 1975 als laatste de overwinningszege heeft gebracht, met het nummer Ding-a-dong. Maar wat weten we nog van de absolute verliezers: de artiesten die als laatste zijn geëindigd? Een duik in de rijke geschiedenis van het Eurovisie Songfestival leverde verrassend bekende namen en titels op.

Dromerige ballad

In 1958, toen het Eurovisie Songfestival pas drie jaar bestond, eindigde Corry Brokken op de negende en daarmee laatste plek met het nummer Heel De Wereld. Verrassend genoeg won ze het jaar ervoor nog met het nummer Net Als Toen. Heel De Wereld is een dromerige ballad die doet denken aan een nummer uit een Hollywood musicalfilm, en is zeker het luisteren en kijken waard. En ach, tegenwoordig is de negende plek zo slecht nog niet.

In 1962 verloor Nederland opnieuw, dit keer met een wel heel verrassend nummer: Katinka van De Spelbrekers. Inmiddels deden meer landen mee, dus het nummer eindigde op de 13e plek, en dat terwijl het in Nederland een grote hit werd. Nog steeds zullen veel mensen het bekende refrein mee kunnen zingen: Kleine kokette Katinka, kijk nog eens eventjes om…

Het jaar erop was het de beurt aan Annie Palmen, een jonge zangeres die toentertijd al een mooi cv had opgebouwd met vele radio-optredens bij de VARA, AVRO en KRO. Haar eerste hit Ik Zal Je Nooit Meer Vergeten kwam uit in 1958, en in 1963 mocht ze meedoen aan het Eurovisie Songfestival met het nummer Een Speeldoos, een zoet liedje over een herdertje en herderinnetje die een paartje worden. Helaas eindigde ze hiermee op de laatste plek, wellicht was het toch iets te zoet.

Joop Stokkermans

Een naam die veel terugkomt in de geschiedenis van het Songfestival is die van tekstschrijver Joop Stokkermans. Hij schreef Katinka, maar ook Tijd… van Saskia en Serge dat op de 6e plaats eindigde in 1971 en Morgen, het lied waarmee Ronnie Tober in 1968 als laatste eindigde op het Eurovisie Songfestival. De upbeat ballad eindigde op de 16e plek. Stokkermans is vooral bekend van de vele introliedjes die hij schreef voor radio- en televisieprogramma’s, waaronder Paulus de Boskabouter, Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en Kinderen voor Kinderen.
Nederland is na Ronnie Tober nog één keer als laatste geëindigd, namelijk met de 3J’s in 2011, die het nummer Never Alone vertolkten. Drie jaar later zaten we enorm dichtbij de overwinning met The Common Linnets’ hit Calm After The Storm. We duimen voor Duncan Laurence, wie weet is hij degene die ons na 44 jaar weer een eerste plaats bezorgt!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss