Stories

9 essentiële tracks van Robert Palmer

Published on

Op 19 augustus verschijnt Robert Palmer Collected, een verzameling songs van een van de meest innovatieve muzikanten van de afgelopen decennia. Palmer, die in 2003 plotseling overleed aan een hartstilstand, liet een rijke en diverse catalogus na. De Brit leefde lange tijd op Malta, in New York, in Zwitserland en op de Bahamas en werkte ondertussen samen met uiteenlopende artiesten, waaronder (leden van) The Meters, Little Feat, Chic, UB40 en Duran Duran. Het leverde hem een spannend en dynamisch oeuvre op, waarmee hij zowel de MTV-generatie van het eerste uur bereikte als ‘serieuze’ muziekliefhebber. Wij zetten negen hoogtepunten uit zijn carrière op een rij.
Never Met A Dog (Vinegar Joe) (1972)
Vinegar Joe was een Britse R&B-groep die begin jaren zeventig furore maakte met hun energieke liveshows. Er verschenen drie albums, maar echte hits bleven uit. De band – waarvan de samenstelling nog al eens wisselde – is echter vooral bekend omdat enkele leden later erg succesvol werden, waaronder zangeres Elkie Brooks (eind jaren zeventig scoorde ze grote hits met Pearl’s A Singer en Lilac Wine) en natuurlijk Robert Palmer.

Best Of Both Worlds (1978)
Het album Double Fun is een dansbare discoplaat en betekent mede dankzij hitsingle Best Of Both World en het zwoele, door Free-gitarist Andy Fraser geschreven Every Kind Of People de definitieve doorbraak voor Palmer. Hij schakelt Tom Moulton in om de plaat te mixen. Deze producer viert in die dagen grote successen met populaire acts als Grace Jones, Gloria Gaynor en The Three Degrees.

Bad Case Of Loving You (Doctor, Doctor) (1979)
Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor) werd oorspronkelijk in 1978 geschreven door de Amerikaanse rockabilly artiest Moon Martin. Zijn eigen opname deed niet zoveel, maar de cover die Palmer een jaar later op zijn album Secrets plaatste werd een gigantische hit.

Johnny & Mary (1980)
Geniaal new wave juweeltje uit 1980. Toentertijd een bescheiden hitje (bij ons kwam het niet verder dan de 21e plek), maar met de jaren is het uitgegroeid tot een ware cultklassieker, met dankzij autofabrikant Renault die het lange tijd in z’n tv-spotjes gebruikte. Geheel in stijl met de huidige trend werd Palmer de opnames van het bijbehorende album Clues onder meer bijgestaan door Gary Numan (Tubeway Army) en Chris Frantz (Talking Heads, Tom Tom Club).

Some Like It Hot (The Power Station) (1985)
The Power Station is een supergroep met gitarist Andy Taylor en bassist John Taylor van Duran Duran en Chic-drummer Tony Thompson. Het was in eerste instantie de bedoeling een plaat op te nemen met voor elke song een andere gastzanger. Onder andere Mick Jagger en Billy Idol werden voor het project benaderd, maar uiteindelijk zong Palmer – de grote held van de heren van Duran Duran – de hele plaat in. Chics Bernard Edwards tekende voor de productie.

Addicted To Love (1986)
Palmers grootste hit, met die iconische, door modefotograaf Terence Donican gemaakte videoclip. De clip is later nog vele malen geparodieerd door andere artiesten. Naar verluidt werd er een muzikant ingehuurd om de modellen wat simpele gitaargrepen bij te brengen, zodat het er op z’n minst een beetje op zou lijken dat zij degene waren die bas of gitaar speelden. De muzikant gaf het na een uur op.

Simply Irresistible (1988)
In 1988 werkte Palmer samen met de gerenommeerde Britse modefotograaf Terence Donican voor de videoclip van Simply Irresistible. Deze clip, waarin Palmer omringt wordt door een paar beeldschone maar uitdrukkingsloze vrouwen, is in lijn met die voor Addicted To Love. Een jaar later baseerde Pepsi hun reclamespotje op deze clip met Palmer in de hoofdrol. Dat Palmer toen al veertig was bewijst maar weer eens hoe populair hij was indertijd.

I’ll Be Your Baby Tonight (1990)
Vele artiesten coverden Bob Dylans I’ll Be Your Baby Tonight, maar niemand had er zoveel succes mee als Robert Palmer, die het in 1990 samen met de heren van UB40 opnam. I’ll Be Your Baby Tonight was niet de enige cover die op het album Don’t Explain stond. Naast een reeks eigen composities kwamen er ook liedjes van Otis Reading en Marvin Gaye voorbij.

True Love (1999)
True Love is afkomstig van Palmers laatste album met eigen materiaal: Rhythm & Blues uit 1999 (op het in het voorjaar van 2003 verschenen Drive staan louter covers). Palmer schreef single True Love samen met de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Sharon O’Neill.

Bestel het 56-tracks tellende Robert Palmer Collected bij Bol.com:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss