Stories

Album story: Bob Marley's 'Exodus' wordt 40

Published on

Medio 1976 besluit Bob Marley met een aantal andere muzikanten een concert te organiseren onder de noemer Smile Jamaica. De politieke spanningen op het eiland lopen op dat moment namelijk hoog op en met dit gratis toegankelijke concert willen de muzikanten een signaal van vrede en eenheid afgeven. Kort na de aankondiging van de show gooit de regerende politieke partij, Michael Manleys P.N.P., helaas roet in het eten. Vlak na Smile Jamaica worden er namelijk nieuwe verkiezingen gehouden, waardoor het festival onbedoeld een politieke lading krijgt. Ondanks dat velen Marley adviseren de boel te annuleren, besluit hij toch door te zetten.
Twee dagen voor Smile Jamaica gaat het fout: er wordt een aanslag gepleegd waarbij Marley, zijn vrouw Rita en manager Don Taylor neergeschoten worden. Gelukkig overleeft iedereen de aanslag en Marley is vastbesloten om toch op Smile Jamaica te spelen. ‘De mensen die deze wereld slechter willen maken nemen geen vrij, dus hoe kan ik het mij dan veroorloven?’, luidt zijn motivatie.

shot

De aanslag op Marleys leven is voorpaginanieuws.


Direct na de show vertrekt hij met zijn band The Wailers naar Engeland, om pas in 1978 terug te keren naar Jamaica. Deze zelfverkozen ballingschap wordt overigens zeer goed benut. In deze periode, zo ver van huis, neemt Marley namelijk zijn meest kenmerkende album op: Exodus, vernoemd naar het gelijknamige Bijbelboek over de Israëlieten die onder leiding van Mozes terug willen naar hun beloofde land. Marleys verwijzing is tweeledig: ten eerste – en als belangrijkste – verwijst hij naar de zogeheten ‘back to Africa movement’. Marley gelooft er namelijk in dat uit eindelijk alle afstammelingen van de slaven, in de Caraïben en Amerika, terug zouden moeten gaan naar Afrika, het beloofde land voor de Rastafari (wier geloof Bob zijn hele carrière lang met veel passie en liefde uit) en als tweede de terugkeer van Bob Marley & The Wailers naar hun geliefde Jamaica.

Als Exodus op 3 juni 1977 verschijnt wordt het direct goed ontvangen door pers en publiek, maar de echte kroon op dit werkt volgt pas in 1999 als het toonaangevende Time Magazine het album uitroept tot album van de eeuw! Het album laat veel verschillende kanten van Marley zien: op tracks als Natural Mystic, Guiltiness, The Heathen en Exodus toont hij zijn gelovige en spirituele kant. De ‘loverman’ komt juist weer naar voren in Waiting In Vain en Turn Your Lights Down Low en hij geeft ons allemaal hoop met de tracks Jamming, Three Little Birds en One Love/People Get Ready.

fbBM0345.17_∏ Fifty-Six Hope Road Music, Ltd. PC Adrian Boot

Foto: Adrian Boot


Pas in 1978 keert Marley terug naar Jamaica voor een optreden op het bekende One Love Peace concert, waarbij hij het voor elkaar krijgt om de strijdende politieke leiders van Jamaica (de eerder genoemde Manley en diens opponent Edward Seaga) elkaar de hand te laten schudden. Iets wat helaas pas weer gebeurt op de uitvaart van Bob Marley in 1981.
Nu, in 2017, zijn we 40 jaar na de originele release van dit monumentale album en komt de jubileumeditie uit. Zoon Ziggy heeft voor deze speciale gelegenheid de originele opnames opnieuw gemixt en heeft voor de daarbij behorende bonusdisc het album voorzien van recent teruggevonden, ongebruikte zangpartijen en instrumentale sporen. Exodus – The Movement Continues, komt uit op 2 juni aanstaande als 2CD (originele album, plus de remix van Ziggy Marley) en als 3CD (originele album, de remix de concertregistratie Live at the Rainbow). Op 30 juni volgt er een luxe vinylbox, met daarin 3 LP’s, een 12-inch single en twee 7-inch singles.

Openingsfoto: Neville Garrick

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss