Stories

The Golden Years Of Dutch Pop Music

Published on

Op 23 oktober verschijnen er weer 6 nieuwe delen in onze prachtige serie ‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’. Deze serie belicht de Nederlandse bands en artiesten die in de jaren ’60 en ’70 opkwamen en bevat per deel alle A- en B-kanten van de singles die deze artiesten uitbrachten, waar nodig aangevuld met essentiele album tracks. Eerder verschenen er al 16 delen van onder meer Cuby + Blizzards, The Outsiders, Tee-Set, Earth And Fire, The Motions en The Golden Earrings.
Over de 6 nieuwe delen vertellen we je hieronder meer:
 
FOCUS
Focus begint in 1969 als trio onder aanvoering van Thijs van Leer. Samen met Martijn Dresden en Hans Cleuver begeleiden zij onder meer Ramses Shaffy en de musical Hair. Bij de opnames van een kerstsingle voor Neerlands Hoop ontmoeten zij Brainbox gitarist Jan Akkerman. Hij sluit zich in 1970 aan bij de band en neemt drummer Pierre van der Linden mee. Wat volgt is een rits aan legendarische albums en singles, die tot in Amerika de hitlijsten halen. Echt stabiel is het niet binnen de band, en leden volgen elkaar in snel tempo op. Als ook Jan Akkerman de groep in 1975 verlaat is Van Leer het enige nog overgebleven originele lid. In 1978 wordt de band door Van Leer opgeheven.
In de jaren ’80 maken Akkerman en Van Leer wegens contractuele verplichtingen nog een gezamelijk album genaamd ‘Focus’ en treden ze nog éénmaal op. Hierna blijft Van Leer de band nieuw leven inblazen met oude en nieuwe bandleden en worden er in 2002 en 2006 nog nieuwe albums gemaakt.
De wereldhit ‘Hocus Pocus’ blijft hun meest indrukwekkende meesterwerk.
‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’ van Focus is hier nu al vooruit te bestellen.

SHOCKING BLUE
In 1967 verlaat gitarist Robbie van Leeuwen The Motions om een nieuwe, meer experimentele band op te richten. Dit wordt Shocking Blue. Het eerste album wordt opgenomen met zanger Fred de Wilde (nadat Barry Hay eerder heeft bedankt voor de eer). Als De Wilde een jaar later het leger in moet wil Van Leeuwen een zangeres. Die vindt hij tijdens een feestje van de Golden Earring. Haar naam is Mariska Veres.
Met Veres in de gelederen ontploft de band, en zijn ze de eerste Nederlandse band die een nummer 1 hit scoren in de VS met ‘Venus’. Andere hits zijn ‘Mighty Joe’, ‘Never Marry A Railroad Man’ en ‘Send Me A Postcard’. De band wordt meer dan eens het Europese antwoord op Jefferson Airplane genoemd. In 1975 valt het doek voor de eerste keer. In 1979 is er een eerste reunie, maar die duurt niet lang.
In 1993 is er een tweede poging, dit keer met Mariska Veres maar zonder Robbie van Leeuwen. De band blijft spelen tot Mariska’s overlijden in 2006.
Shocking Blue krijgt nog meer internationale erkenning wanneer Bananarama een wereldwijde hit scoort met hun versie van ‘Venus’ in 1986. In 2011 neemt Jennifer Lopez het nummer op voor een commercial.
Het nummer ‘Love Buzz’ wordt door Nirvana gecovered op hun debuutalbum ‘Bleach’. Zowel The Prodigy als Lil’ Kim gebruiken delen uit ‘Love Buzz’, respectievelijk in de nummers ‘Phoenix’ en ‘Kitty Box’.
‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’ van Shocking Blue is hier nu al vooruit te bestellen.

THE DIZZY MAN’S BAND
In 1969 brengt drummer Joop Tromp een aantal leden van de bands Names And Faces en The Fellows bij elkaar om een nieuwe band te vormen. De band heet even Take Five maar als snel wordt de naam verandert in The Dizzy Man’s Band. Het geluid van de band doet in de beginjaren denken aan Blood, Sweat & Tears en Chicago. Stevige songs met veel blazers. In 1970 scoort de band zijn eerste grote hit met ‘Tickatoo’. De singles die de band hierna uitbrengt scoren matig, totdat ze in 1973 het roer omgooien en veel meer showelementen aan hun optredens toevoegen. Deze elementen lopen uiteen van een niet muzikaal bandlid die moppen en sketches tussen de nummers door vertelt tot bijna complete circus acts, waarbij de bandleden met grote regelmaat in de meest bizarre outfits op het podium verschijnen.  ‘The Show’ (1973) en ‘The Opera’ (1975) worden top 5 hits en scoren ook goed in Belgie. Daarnaast worden de singles van de band in diverse andere Europese landen uitgebracht.
Na ‘The Opera’ loopt het succes terug, en na een bescheiden hitje met de Sammy Hagar cover ‘Red’ verlaat zanger Jacques Kloes de band. De overige bandleden gaan nog door, de band gaat meer de rock kant op, maar in 1983 stoppen ze er definitief mee. Toch komt er in 2008 een reunie, met Tromp en Kloes als enige originele bandleden. De shows zijn weer als vanouds en de band wordt steeds vaker geboekt in zalen en op festivals. De lol zit er weer goed in en de band blijft spelen tot dat, geheel onverwacht, Jacques Kloes op 2 april van dit jaar plots komt te overlijden.
‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’ van The Dizzy Man’s Band is hier nu al vooruit te bestellen.

PUSSYCAT
Zowel de band Pussycat en hun grootste hit ‘Mississippi’ hebben een flinke aanloop nodig voordat band en liedje samenkomen en in heel Europa een groot succes worden.
De zusjes Toni, Marianne en Betty Kowalczyk zetten hun eerste stappen in de muziekwereld onder de naam De Drie Zingende Zusjes, daarna omgedoopt tot Beat Girls From Holland. Het succes blijft dan nog vrij lokaal.
Vervolgens gaan ze van trio naar volledige band onder de naam Sweet Reaction. Bandleider is Toni’s voormalige gitaarleraar Werner Theunissen. Hij schreef een aantal jaren eerder al het nummer ‘Mississippi’. Sweet Reaction brengt drie singles uit. In 1975 nemen ze in de EMI studio’s een aantal demo’s op, bedoeld om een nieuw platencontract te krijgen. Een van deze nummers is ‘Mississippi’. Producer Eddie Hilberts geeft de band ook een nieuwe naam, Pussycat. Vanaf dat moment gaat het hard. ‘Mississippi’ wordt als single uitgebracht en bereikt in december 1975 de eerste plaats van de Top 40. Het nummer haalt in niet minder dan 14 de nummer 1 positie. Een hele rij hits volgt, en de band ontvangt onder meer een Edison en de Conamus Export Prijs. Begin jaren ’80 neemt het succes van de band af, al worden er nog wel twee albums uitgebracht in die periode. In 1985, 10 jaar na hun eerste grote hit, besluit de groep het voor gezien te houden. Hoewel de zussen in 1994 nog éénmaal bij elkaar komen en een aantal shows doen tussen 1999 en 2001, verschijnt er geen nieuw werk meer van de groep.
‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’ van Pussycat is hier nu al vooruit te bestellen.

BRAINBOX
Brainbox wordt in 1968 opgericht door manager John van Setten en bestaat uit Jan Akkerman, Kaz Lux, Pierre van der Linden en Andre Reijnen. Debuutsingle ‘Down Man’ valt direct op en wordt zelfs een hitje in Amerika. Na het debuutalbum ‘Brainbox’ uit 1969 vertrekken Akkerman en Van der Linden naar Focus. Herman Meyer en Rudy de Queljoe worden beiden aangenomen als nieuwe gitaristen van de band en Frans Smit van De Maskers wordt de nieuwe drummer. Ondanks deze wijzigingen blijft de band populair, maar als ook Kaz Lux in 1971 uit de band stapt en nog even wordt vervangen door Michel van Dijk, stopt de band er in 1972 mee. Op het album ‘Parts’, dat hetzelfde jaar verschijnt, speelt geen enkel origineel bandlid meer mee.
In 2003 geeft Brainbox, bestaande uit Lux, Van der Linden, De Queljoe en Schuursma, een aantal reunie-concerten. Begin 2010 doet de band wederom een tour door Nederland en in 2011 verschijnt er zelfs een nieuw album.
In 2012 gaat Akkerman ook weer Brainbox materiaal spelen. Hij gaat op tour als My Brainbox met zanger Bert Heerink.
‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’ van Brainbox is hier nu al vooruit te bestellen.

LONG TALL ERNIE AND THE SHAKERS
Wanneer pianist Herman Brood zijn huidige band The Moans verlaat om bij Cuby & The Blizzards te gaan spelen, verandert de band zijn naam in Moan. Vanaf 1972 besluit de band bij wijze van grap om hun concerten in twee segmenten te verdelen. Voor de pauze spelen ze als Moan, de progressieve rockband. Na de pauze komen ze terug als Long Tall Ernie And The Shakers en spelen ze rock & roll covers. Ook krijgen de bandleden bijpassende namen. Arnie Treffers wordt Long Tall Ernie, gitarist Alfons Haket wordt Alfie Muscles, bassist Henk Bruijsten wordt Hank The Knife en drummer Alan Macfarlane wordt Tenderfood Macfarlane. Toetsenist Jan Rietman wordt aan de band toegevoegd onder de naam Jumping Johnny.
Met het succes van Long Tall Ernie, waar de VPRO zelfs een documentaire over maakt, krijgt de persiflage de overhand op het serieuze Moan. Moan verdwijnt in 1973 uit het voorprogramma en The Shakers krijgen, mede dankzij een zeer goed uitgedachte pr-campagne, het imago van een ruige band die niet vies zijn van een vechtpartijtje. De band scoort mid jaren ’70 een aantal Top 40 hits op rij, maar verliest ook een aantal bandleden in die periode. Henk Buijsten gaat solo als Hank The Knife & The Jets, Jan Rietman vertrekt in 1974 en Alfons Haket een jaar later. In 1977 scoort de band zijn grootste hit, ‘Do You Remember’. De single staat 4 weken op nummer 1. Alan Macfarlane vertrekt in 1978. Onder de latere bandleden bevindt zich onder meer Jan Pijnenburg, die later drummer wordt bij Doe Maar.
In 1982 is het over en uit voor The Shakers. Bruijstens, Haket en Macfarlane treffen elkaar weer in Hank The Knife & The Jets, Jan Rietman wordt het gezicht en toetsenist van het radio- en tv programma Lost Vast. Arnie Treffers overlijdt in 1995 aan longkanker op slechts 48-jarige leeftijd.
‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’ van Long Tall Ernie And The Shakers is hier nu al vooruit te bestellen.

 

5 Comments

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss