Stories
'The Land At Rainbow's End' en andere Engelse liedjes van Boudewijn de Groot
Onlangs schreven we al over het Engelstalige repertoire van Henny Vrienten, maar zijn Vreemde Kostangers-collega Boudewijn de Groot heeft ook wat Engelse songs opgenomen. Je kunt er hieronder een paar van beluisteren.
In 1967 ligt er bij de Engelse platenboer een singletje van ene Baldwin in de schappen. Er staan twee nummers op: The Land At Rainbow’s End en Beautiful Butterfly. Inderdaad: ‘Baldwin’ is een pseudonym voor Boudewijn en de nummers zijn vertalingen van respectievelijk Het Land Van Maas En Waal en Verdronken Vlinder. Deze dappere poging om de Britse markt te veroveren mislukt hopeloos: er gaan welgeteld 549 exemplaren van over de toonbank.
Na de release van Picknick, zijn antwoord op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles, wilde De Groot het roer omgooien. Dat resulteerde in het experimentele album Nacht En Ontij (1968) en de Engelstalige single In Your Life, opgenomen met de band The Tower (met verder onder meer Eelco Gelling in de gelederen). Dit plaatje belandde begin 1969 op de 20e plek van de Top 40. Een jaar later kwam er een tweede single uit van deze groep, Captain Decker getiteld. De tekst van dit nummer werd geschreven door Simon Vinkenoog.
Nacht En Ontij werd slecht ontvangen en daarom besloot De Groot, die sowieso wat onzeker was geworden over zijn carrière, verder te gaan met Engelstalig repertoire. Zonder zijn vaste schrijfpartner Lennaert Nijgh welteverstaan, want die schreef louter Nederlandse teksten. “Ik verzamelde wat hippiemuzikanten, kocht een boerderijtje in het Drentse Dwingeloo en startte een nieuwe muzikale toekomst”, aldus de singer-songwriter in de begeleidende tekst van de vinylbox Compleet. “Dat was in ieder geval het plan. In het kort: alles mislukte. Er kwamen geen Engelse teksten en dus geen nieuwe nummers, waardoor er ook niet gerepeteerd werd, los van het feit dat iedereen daar sowieso te stoned voor was.” Hierna probeerde De Groot het nog nogmaals in het Engels en richtte hij met Rick van der Linden (o.a. Solution) de band Session op. Hiervan verscheen in 1971 een single: Moonstruck.
Na het deels in de V.S. gemaakte Waar Ik Woon En Wie Ik Ben (1975) wilde De Groot opnieuw een Engelstalige plaat maken. Hij schreef twee teksten met Renee Daalder (met wie hij Waar Ik Woon… maakte) en Danny Opatoshu, een Amerikaanse vriend. Voor de opnames werd producer Coleridge Perkinson gestrikt. Deze regelde de beste muzikanten voor de sessie en hij leek de boel prima onder controle te hebben. Op het moment dat De Groot zijn zangpartijen in moest zingen, ging echter het mis: Perksinon kwam niet opdagen en zou zich nooit meer laten zien. Waarom is nooit duidelijk geworden, maar De Groot vermoedt dat de opnamesessies te chaotisch verliepen voor Perkins en dat hij eieren koos voor zijn geld. Gevolg was wel dat deze twee onafgemaakte songs, Formerly Venus’ Flytrap en Not ‘Till I Miss You, op de plank bleven liggen en pas twintig jaar later, in 1996, een plekje vonden op het overzichtsalbum Wonderkind Aan Het Strand.
Bonus: De Groot heeft begin jaren tachtig ook in het Duits gezongen. Op het album van ‘Bo’ de Groot stonden vertalingen van nummers van Van Een Afstand en Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser. Het werd geen succes, naar verluidt vanwege het gebrek aan promotie van de Duitse platenmaatschappij.
Het album van de Vreemde Kostgangers, de nieuwe band van De Groot, Henny Vrienten en George Kooymans, verschijnt op 24 februari. Reserveer bij Bol.com:
1 Comment